The Pirate bay

Ny dom mot TPB-grundare

Uppdaterad 17.00

Idag har Svea hovrätt bestämt att två av Pirate bay grundarna, Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg, inte får  fortsätta delta i driften av sajten, som musik- och filmbolagen menar att de gör.  I så fall kan det bli böter på en miljon kronor.

Här hittar du alla våra nyheter om

Hovrätten bestämde också att bredbandsleverantören Portlane  - som levererar sajten tracker.openbittorrent.com och som enligt filmbolagen har kopplingar till The Pirate Bay -  måste stänga ner sajten nu.  I annat fall får de böta.

Inte heller nätleverantören Black Internet får på något sätt leverera nät till fildelningsajten The Pirate Bay bestämde Svea hovrätt. Dessutom får de två Pirate Bay grundarna Gottfrid Svartholm Varg och Fredrik Neij inte hjälpa till att driva sajten. Samtliga kan dömas till att betala en halv miljon kronor om de bryter mot beslutet.

Det hovrätten har beslutat idag är ett så kallat interimistiskt beslut som gäller tills tingsrätten har kommit med en slutgiltig dom. Men hovrätt och tingsrätt är helt fel ute när de nu gör de som säljer uppkoppling till nätet och andra tjänster till ansvariga för vad kundernas sajter innehåller, det tycker Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge. Samtidigt påverkar inte dagens beslut Piratebay-sajten, som ju Piratpartiet nyligen tog över driften för.