Arbetsförmedlingen

Ordnar bara ett jobb i månaden

Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv förmedlar en anställd på Arbetsförmedlingen i genomsnitt färre än ett jobb i månaden vilket innebär att varje jobb som förmedlats kostat 60 000 kronor.
P3 Nyheter träffade arbetssökande Nathalie Rydberg på Arbetsförmedlingen.

Vad har du för erfarenheter av Arbetsförmedlingen eller av privata jobbförmedlare?

En arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen skaffar i snitt knappt fram jobb till tio personer om året, visar en undersökning som vi berättat om i dag. Arbetsförmedlingen är inte tillräckligt effektiv, tycker Svenskt Näringsliv som gjort undersökningen.

Nathalie Rydberg hade sin första dag som arbetslös i dag.
– Jag har precis blivit klar med min utbildning till inköpsekonom. Så att nu är jag här, säger hon.
Nathalie Rydberg snurrar den ljusblå bandybollsstora muskulan vid en av Arbetsförmedlingens datorer och knappar pliktskyldig in sitt cv. Hon är inte här för att hon tror att det kommer leda till ett jobb, hon är här för att hon måste.
– Jag är och skriver in mig för att inte förlora min SGI, säger hon.

Svenskt Näringsliv har gjort en undersökning som visar att en arbetsförmedlare i snitt inte ens ordnar med ett jobb i månaden. Nathalie Rydberg tror att det är större chans om man försöker via sina egna kontakter.
– Man får höra med sina föräldrar om de känner någon, höra av sig till praktikplatser man varit på och verkligen ringa runt och tjata, säger Nathalie Rydberg.
– Det har jag inget emot egentligen, man får ju änna lägga manken till.

Det har varit en del kommentarer på vår webb om det här i dag och de flesta har varit negativa till Arbetsförmedlingen. Clas Olsson på Arbetsförmedlingen svarar på signaturen Vitsippans kommentar.

Signaturen Vitsippan skriver att arbetsförmedlarna har dålig koll på arbetsmarknaden och att de har varit dåligt uppdaterade när hon frågat om råd. Vad säger du om det?
– Jag kan instämma i att vi behöver bättre arbetsgivarkontakter, men dålig koll på arbetsmarknaden det har vi inte, säger Clas Olsson.

Men Clas Olsson är kritisk till undersökningen och tycker inte att man kan mäta som Svenskt Näringsliv gjort.
– Vår verksamhet handlar ju om en lång rad insatser där det kan gå en tid från det att insatsen genomförs tills att man får ett jobb. Det kanske är så att man skaffar jobbet själv, men att de insatser vi gjort ändå spelade stor roll för att man lyckades.

Nathalie Rydberg tror hur som helst inte att hon kommer få jobb via en arbetsförmedlare, men att jobben finns det är hon övertygad om.
– Av de trettio som gick i min klass har 15 jobb, så jobben finns ju, säger Nathalie Rydberg

Hur många av de har fått jobbet via en arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen?
– Ingen.

Fotnot: SGI = Sjukpenninggrundande inkomst.