Ska Obama få stänga internet?

I onsdags var det premiär för nätverket , som är ett gäng debattsugna privatpersoner runtom i Sverige som vill använda P3 Nyheters publikyta. 15-årige medlemmen Gustav Holmström ställer i sitt inlägg frågan varför myndigheter och företag ska bestämma vad som ska få finnas på internet? Och vad har egentligen James Bond och hemligstämplade dokument gemensamt?

Läs hela debattinlägget och diskussionen som följde!

Förra veckan stängdes den omtalade torrentsiten The Pirate Bays hemsida ned och sökdelen i tjänsten blev oåtkomlig efter att den tyska internetoperatören CB3ROB, där The Pirate Bay lagrar sin hemsida, av tysk domstol fått order om att stänga ned sidan.

Senare samma dag är sökmotorn uppe igen tack vare hjälp från Piratpartiet.

Ett simpelt drag för att få lite extra väljare till valet i höst tycker en del, Piratpartiet själva vill med det här visa att man inte bara pratar om att man måste jobba för yttrandefriheten utan hjälper till att hålla en plattform för det fria ordet igång.

Det här visar även på det Pirate Bays medgrundare Peter Sunde sade under en presskonferens inför rättegången förra våren: "Pirate Bay har ett eget liv, och sajten påverkas inte av vad som händer med oss".

För hur myndigheter och stora företag än kommer försöka styra och censurera på internet kommer människor se till att vi ligger ett steg före, det finns åtskilliga exempel som visar på rätt lätta sätt att undvika censur, se faktarutan om Tor och .

Och vad har egentligen myndigheter och storföretagen att göra när det gäller vår informationskanal, folkets informationskanal, som är uppbyggt av miljontals datorer och inte har någon fast punkt i nätverket?

Tyvärr behöver ofta stora filmbolag hota med stämningsansökningar för att få som dem vill. De har råd, men det har inte den som blir hotad. I ett amerikanskt lagförslag som lades fram i höstas föreslogs det att den amerikanska presidenten Barack Obama skulle ha en knapp på sitt skrivbord som han skulle kunna stänga ned hela internet med.

Varför då? kan man fråga sig.

Varför ska myndigheter och företag bestämma vad som ska få finnas på internet, den enda plats där man snabbt och enkelt kan nå miljontals människor utan att någon annan person sätter stopp för dina ord?

Tor och Wikileaks

Tor är en tjänst som låter internetanvändare vars uppkoppling är censurerad ansluta till internet via en annan dator med Tor installerat och vars uppkoppling inte är censurerad. Till exempel kan användare i Kina kringgå den statliga internetcensuren.

Wikileaks låter oss få ta del av hemlighetsstämplade dokument genom att dess ansikte utåt ständigt får leva likt James Bond, och lagra dokumenten på en server i Sverige där vi har lagar som skyddar sidan mot amerikanska myndigheter som vill få bort säkerhetsstämplat material. Till exempel spreds filmklipp, där amerikansk militär från helikopter ska ha skjutit oskyldiga reportrar och invånare i Bagdad, på detta sätt.

Sammanställt av: Gustav Holmström

Programförklaring P3 Debatt

Nätverkets syfte är att lyfta upp frågor och ämnen som medlemmarna tycker är viktiga att diskutera, men där den som skriver inlägget inte nödvändigtvis redan har en bestämd uppfattning. De inlägg som medlemmarna skriver får gärna signalera nyfikenhet på andra lösningar, argument eller vinklar. Tanken är att nätverkets diskussion under de dagar som inlägget är möjligt att kommentera ska fungera som ett rådslag, där alla medlemmar deltar tillsammans med vår övriga publik. Den som skrivit orginalinlägget får sen också möjligheten att summera diskussionen och göra en egen analys av vad nätverket kommit fram till.

Gustav Holmström

Medlem i publikytan P3 Debatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.