Studenternas fel att arbetslösheten ökar

Arbetslösheten ökar fortfarande, och mer än dom flesta trott att den skulle. I april var 9,8 procent arbetslösa jämfört med 8,3 procent samma månad förra året.

Förklaringen? Alla studenter som kommer på att de vill jobba, enligt SEB:s analytiker.

– Vi spekulerade ju i att toppen redan hade kommit, och sen fick vi ju den här väldigt höga siffran vilket gör att man får skjuta fram tidpunkten för en vändning litegrann, säger Olle Holmgren som är ekonom på SEB.

Varför ökar då arbetslösheten så kraftigt? En förklaring är alla studenter som har valt att börja söka jobb i just april, säger han.

– Det finns en ganska stor del av arbetskraften som söker jobb när man tror att man kan få jobb, och det gäller inte minst studenter som har en annan sysselsättning men som kan tänka sig att ta ett jobb, tillfälligt under sommaren eller mer permanent.

Och när studenterna ger sig ut på arbetsmarknaden blir det totala antalet personer som kan jobba högre - hela arbetskraften ökar. Det gör att arbetslösheten kan öka trots att sysselsättningen också ökar samtidigt.

Så man behöver inte ta alltför hårt på den höga arbetslöshetssiffran.

– Det finns många signaler på att arbetsmarknaden är på väg att förstärkas nu. Sysselsättningen har stigit det senaste halvåret och inom det närmaste kvartalet tror vi att arbetslösheten kommer att vända neråt, säger Olle Holmgren.