Stim vill ha pengar från Google

Stim kämpar just nu för att svenska låtskrivare ska få betalt när deras låtar spelas på Googleägda Youtube. Stim kräver att de betalar en rimlig ersättning till musikskapare.

Stim ligger i förhandlingar med Google för att få dem att betala ersättning till svenska låtskrivare vars musik spelas på Youtube. I dag finns inget sådant avtal och låtskrivarna får inte pengar alls.

– Våra låtskrivare ska alltid få betalt när deras musik används offentligt, så med det sagt tycker jag naturligtvis att det är väldigt tråkigt att det inte är så i dag, säger Stims kommunikationschef Susanne Bodin.

Stim menar att YouTube, som ju alltså ägs av Google, är som vilken reklamfinansierad kanal som helst och borde betala ersättning.
I ett brev som Stim skickade ut till sina medlemmar i går skriver de "Vi kommer inte att särbehandla Google på grund av deras starka ställning på internet utan kräver att de betalar en rimlig ersättning till er musikskapare.

Har ni räknat på hur mycket de förlorar på att inte få någon ersättning?

– Nu är det så här att Google har krävt att vi inte får säga nånting om det här, så de finansiella nivåerna kan jag faktiskt inte uttala mig om. 

Enligt Susanne Bodin har Stim varit tvungna att skriva på ett sekretessavtal med Google för att det överhuvudtaget skulle bli några förhandlingar. Hon säger att det är på samma sätt för tonsättarorganisationer i andra länder.

– Det är allmänt känt att det i stora delar av världen är ett stort problem för musikskaparna att få ersättning från Google.

Ni har förhandlat i mer än två år, vad tror du om chanserna om att komma överens till slut?

– Återigen så kräver Google att vi inte säger något om den rådande situationen, så jag kan inte säga så mycket om det. Men vår ambition är naturligtvis att situationen ska lösas på ett bra sätt.