Politik

Vanligt folk ska döma i rätten vill KD

Kristdemokraterna vill göra om domstolssystemet, så att alla medborgare ska kunna vara med och döma. Och det går inte att säga nej.

Kristdemokraterna tycker inte att domstolarna speglar samhället eftersom det ofta är äldre personer som har partipolitisk bakgrund som sitter som nämndemän.

Nämndemännen är helt jämlika med domarna - alla har varsin individuell röst och alla deltar i alla beslut som rätten ska fatta.

Man är tre nämndemän och en domare i rätten. Om man röstar två på ena sidan och två på andra så ska man ta det mildare straffet. Kan man inte avgöra vilket det är så ska man ta det beslutet från den sidan som rättens ordförande, alltså domaren sitter i.

Idag är det kommunen som delar ut nämndeplatser och det vill Kristdemokraterna ändra på.

Vice partiordförande Maria Larsson vill att alla myndiga medborgare ska kunna kallas in, utbildas och göra en tvåårig insats som nämndemän.

– Idag har vi en nämndemannakår med politiker som ofta är över 60 år. Det är ingen bra spegling av samhället. Därför vill vi inte föra en lottning där man inte kan säga nej utan att det blir en medborgarplikt.

Leo Razzak

leo.razzak@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista