EU-moppar går för fort, även otrimmade.

Mopparna går lagligt för fort

Av alla nya EU-mopeder går de flesta snabbare än maxgränsen redan från butiken. När köparen sedan kör fortare än vad den är tillverkad för så kan polisen inte göra något.

- Det är ett jätteproblem, säger Jan Sandberg vd på trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Två av tre otrimmade mopeder går snabbare än de 45 kilometer i timmen som de är godkända för. Det är trafiksäkerhetsorganisationen NTF som har gjort undersökningen och där är de oroliga över det resultatet.

- För varje extra kilometers hastighet som en moped färdas i, ökar risken för att skadas och dö, säger Jan Sandberg vd på trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

På P3-nyheter besökte fem olika mopedåterförsäljare med en dold mikrofon. I fyra av de butikerna sa personalen att deras mopeder går snabbare än den högsta tillåtna gränsen.

- Det finns vissa modeller och märken som faktiskt går upp till 55 kilometer i timmen i original, säger en av de vi frågade.

Om polisen tar en person som kör snabbare än maxgränsen på en otrimmad moppe så kan de inte göra någonting. Så länge man inte kör snabbare än vad som är tillåtet på den vägen där man är. Ett exempel på det är att kille som körde 58 kilometer i timmen på en väg där hastighetsbegränsningen var 70 kilometer i timmen och blev tagen av polisen. Men eftersom han inte hade trimmat sin EU-moppe så var det lagligt, enligt Högsta domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".