Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

"Krisen i Grekland kan bidra till att regeringen knappar in på oppositionens ledning"

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 09.35

Fråga från Anna: För inte så längesedan ledde de rödgröna stort i alla mätningar. Varför tror du att det är så jämt mellan alliansen och de rödgröna nu? Och vad innebär mobilisering av soffliggare när man pratar om opinionsmätningar?

Det kommer sannlikt vara så här jämnt mellan blocken fram till valdagen. Min hållning är dock att vi inte skall stirra oss blinda på alla mätningar som kommer nästan daglig dags. Instituten gör sina mätningar på lite olika sätt vilket gör att det kan variera något i utfall.

En annan aspekt är att det är en sak vad du svarar på en hypotetisk fråga, det är en annan hur du faktiskt röstar på valdagen. Men, för att ge en kort kommentar likväl till din fråga: en anledning till att det är så jämnt, och att regeringen alltså knappat in på oppositionens ledning, kan krisen i Grekland vara. När det blir oroligt inrikes eller utrikes så gynnas vanligtvis sittande regering av det - vi röstar på/för stabilitet.

De rödgröna har även presenterat sin gemensamma budget med förslag om till exempel höjd bensinskatt och avskaffande av RUT-avdrag, det är möjligt att dessa, eller andra, förslag inte uppskattas av väljarna. En annan sak är de rödgrönas information om att Förbifart Stockholm skall läggas ut på väljarna genom en folkomröstning. Detta visar på oenighet inom de rödgröna, något som kan göra väljarna "misstänksamma" och alltså inte lika benägna att rösta på dem.

Att mobilisera väljare från sofflocket innebär helt enkelt att få människor att gå och rösta (alternativt i en undersökning uppge ett parti som de potentiellt skulle rösta på). Vilket partis väljare som är svårast att mobilisera kan variera, traditionellt har detta varit socialdemokratiska väljare, vilket innebär att Socialdemokraterna missgynnas av om många väljare stannar hemma istället för att gå och rösta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".