Lägre IQ kan öka självmordsrisken

Ny forskning visar att det kan finnas ett samband mellan resultat mellan IQ och risken för att begå självmord.

Forskarna samkörde IQ-testet på mönstringen, med siffror på hur många som försökt ta livet av sig och såg att risken ökade med åtta gånger för de som hade sämst på testet. 

– Det klart att har man dåliga förutsättningar går det också dåligt i skola och man kanske får sämre självförtroende och går en annan väg, säger Bo Runesson som är läkare och forskare i psykiatri.

Det forskarna har gjort är att dom har kollat över 1 miljon killar som har gjort IQ-testet på mönstringen och sedan jämfört med hur många som försökt ta livet av sig senare i livet.

– Det som är intressant är att det finns över hela spektrat - det är inte bara så att det gäller de sämst begåvade utan det gäller över hela spektrat.

Och enligt forskarna har de gjort kontroller på att det inte handlar om killar som redan vid mönstringen mådde dåligt och kanske gjorde sämre ifrån sig av den anledningen.

– Vill man vara kritisk så kan man säga att vi har bara tittat på män. Men personligen har jag ingen anledning att tro att det skulle te sig annorlunda för kvinnor.

Åtta gånger större säger forskarna att risken var för de med sämst resultat jämfört med de som hade bäst på testet. Bo Runesson säger att det här kan spela roll för vården längre fram.

– Man får ju ta med det i riskbedömningen, men kanske också att man får välja socialt stöd istället för psykoterapeutisk bearbetning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".