Fler studenter men sämre resultat

Det är fler än någonsin som pluggar på högskolor och universitet nu, men samtidigt har studenter blivit sämre på att klara sina poäng.

Det visar Högskoleverkets årsrapport för 2009.

Klas-Herman Lundgren som är ordförande för Sveriges förenade studentkårer tror att det kan bero på att studenter får för lite tid med lärare.

– Vi ser många studenter som har stora problem med att få den kontakt och lärarledda tid som faktiskt behövs för att genomföra utbildningarna på ett bra sätt.

För sex år sedan så klarade Sveriges studenter 83 procent av dem poäng som de var registrerade för, förra året hade den siffran minskat till 79 procent.

Och förutom, för lite tid med lärare, så tror Klas-Herman Lundgren att det faktum att många måste jobba på sidan av för att klara sig ekonomiskt, drar ner resultaten.

– Att jobba och plugga samtidigt går inte alltid ihop, och ofta är det skolan som blir lidande.

Högskoleverket däremot tycker att den mest troliga förklaringen till att studenter presterar sämre, är att det är fler som pluggar på distans nu, och att många av dem kanske inte ens har som mål att klara alla poäng.

Samtidigt konstaterar Ingeborg Amneus på Högskoleverket att de egentligen vet för lite om vad som ligger bakom den här minskningen.

Klas-Herman Lundgren tror i alla fall inte att studenter är mindre intresserade av att klara sin poäng nu än tidigare.

– Som det ser ut idag är det snarare så att det är väldigt viktigt för väldigt många att ha en god utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".