Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Samhällsorienteringen vs Samhällskontraktet

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 10.52

Är det statens jobb att lära invandrare svenska värderingar och svensk kultur? Och är det bra om alla stöps i samma form? Eller behöver svenskarna lära sig mer om andra kulturer istället?

Det undrar i veckans första inlägg i P3 Debatt, vad tycker du?

Folkpartisten Erik Amnå har lämnat ett till integrationsministern Nyamko Sabuni (som även hon är folkpartist) om en kurs i samhällsorientering för nyanlända i Sverige. Förslaget grundar sig på att ge nyanlända en bättre chans till delaktighet och jämlikhet.

Utan kunskap om samhällets grundläggande värderingar saknas enligt Erik Amnå nämligen en viktig förutsättning för att kunna leva och verka i Sverige.

Vad som ingår i samhällsorienteringen är ”de tre kunskapsområdena värden, välfärdsstat och vardagsliv samt ämnesområden som handlar om att komma hit, att bo här, att försörja sig och utvecklas, att bilda familj, att leva med barn, att påverka, att utöva religion samt att bli sjuk och åldras i Sverige.”

Förslaget för samhällsorientering är väldigt likt samhällskontraktet som Folkpartiet har med i deras i valprogram.

”En ny, omfattande och avgiftsfri introduktionsutbildning, nämligen en medborgarkurs om det svenska samhället för nyanlända. Kursen ska informera om hur det svenska samhället fungerar, om rättigheter och skyldigheter samt om den värdegrund som samhället bygger på. Alla som flyttar till Sverige i vuxen ålder ska inbjudas till denna utbildning. För den som ansöker om svenskt medborgarskap ska det i princip vara ett krav att ha tagit del av informationen i denna medborgarkurs.”

Ska staten verkligen ha den rollen där man är där och pekar ut värdegrunder? Vill man stöpa alla individer i samma form genom att försöka påtvinga de ”svenska värderingarna” och kulturen på de nyanlända? Jag kommer att tänka på råd som ”stå inte för nära varandra”, ”prata inte för högt”, ”vifta inte med händerna när du pratar”.

Jag tycker det verkar finnas en rädsla för det multikulturella Sverige hos politikerna. Jag undrar om det inte är så att alla vi medborgare istället borde gå en kurs i mångkulturalism. Vi har ju idag mer och mer kontakt med människor från andra länder med andra kulturer och värderingar. Vi reser mycket mer och träffar många fler med de här värderingarna på våra gator och torg här hemma i Sverige.

Men så lär det väl inte bli. Och jag blir rädd att det gamla koloniala tänket kommer ta över. Att vi istället nu börjar med en assimileringspolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".