Anmälningarna om mobbning i skolan har ökat rejält

De fem första månaderna i år kom det in 424 anmälningar om mobbning och kränkningar till Barn- och elevombudet. Samma period förra året kom det in 260. Det är en ökning med 63%.

Barn- och elevombudet Lars Arrhenius tror att ökningen beror på att folk blivit mer medvetna om att det går att anmäla, och att man numera även kan göra sin anmälan på nätet.

Men trots att anmälningarna har ökat så är det fortfarande bara en liten del av alla som mobbas, som anmäler. Lars Arrhenius hänvisar till Skolverkets attitydundersökning som visar att närmare 50 000 elever kände sig mobbade eller kränkta förra året.

-Jag tror att anmälningarna kommer fortsätta att öka ett tag, men sedan på lång sikt, är ju förhoppningen att det ska förändras och att skolorna börjar ta det förebyggande arbetet på allvar och prioriterar det.

Vid en busshållplats i Luleå träffar vi Veronica och Lisa som berättar att de har kompisar som har blivit mobbade.

- Det är helt åt skogen, man försöker hjälpa och gå emot de som är på och mobbar, men det är svårt.

Varken Vernonica eller Lisa har hört talas om Barn- och elevombudet och Veronica tror att det behövs mer information om vilka rättigheter man har som elev.

- Vi är inte så informerade som många kanske tror att vi är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".