Adopterad tjej skickades tillbaka

Uppdaterad 06.00

En 13-årig adopterad tjej från södra Sverige har skickats tillbaka till sitt gamla hemland Gambia av sina adoptivföräldrar.

Hon åkte dit med sin svenska adoptivmamma i tron att de skulle åka på semester, men resan slutade med att "Sara "lämnades kvar i Gambia.

– Det påminner i attityden om att om man inte är nöjd med barnet så kan man skicka tillbaks det, och det är faktiskt så att adoptivbarn får man inte med ångervecka, utan man måste faktiskt löpa linan ut och ta hand om det barnet, säger Inga Näslund på Adoptionscentrum.

På en knastrig telefonledning från Gambias huvudstad Banjul säger Socialarbetaren Binta till mig att Sara, som vi kallar tjejen, mår bra, att hon har många vänner och att hon leker med kompisar.

Men till skillnad från dem så är hon svensk medborgare. I mars 2007, året Sara skulle fylla 11 år, kom hon till Sverige från Gambia. Det är ett av världens fattigare länder och också ett av de länder med sämst skydd för de mest utsatta, barnen.

Men förra sommaren åkte Sara tillsammans med sin adoptivmamma till Gambia. Sara trodde att hon skulle få åka på semester, men resan slutade med att Sara lämnades kvar hos släktingar i sitt gamla hemland.

Har du hört om något liknande fall tidigare?

– Nej jag har aldrig hört talas om något liknande tidigare faktiskt, säger Inga Näslund på Adoptionscentrum

Det behöver inte vara ett brott som Saras adoptivföräldrar gjort sig skyldiga till när de lämnade henne i Gambia, eftersom hon trots allt bor hos släktingar. Polis och åklagare håller på och utreder det här just nu och även gambianska jurister tittar på fallet.

Även utrikesdepartementet är inkopplat, men än så länge har de inte kunnat göra något för att få hem Sara till Sverige.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

"Hon har ingen jävla kärlek där nere"

Saras halvbror bor i Sverige sedan nittiotalet. Att hemkommunen inte gör någonting för att få hem henne från Gambia gör honom upprörd.

#ljud=2435991#

#text=3786591#

#ljud=2437244#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista