Fotbolls-VM

Fler engelsmän slår tjejen under VM

I England har man nu under fotbolls VM i Sydafrika dragit igång en kampanj för att fler kvinnor ska våga anmäla att de blir misshandlade hemma- Våldet mot kvinnor ökar nämligen under stora sporthändelser.

Åsa Witkowski på den svenska hjälptelefonen Kvinnofridslinjen känner igen kopplingen.

– När det har varit stora mästerskap de senaste åren så sammanfaller det med att vi haft ett ökat antal samtal på vår telefon också. Vi har samtalstoppar vissa perioder under året och det kan nog stämma att när det är stora mästerskap eller när det är storhelger så är det en ökad belastning i familjerna och då ökar också antalet samtal till Kvinnofridslinjen också, säger Åsa Witkowski.

Ikväll möter England Algeriet i fotbolls-VM och i de brittiska hemmen kommer 30 procent fler kvinnor bli slagna av männen de är tillsammans med. En tredjedel fler än de normalt 20 000 i veckan som nyhetskanalen Sky News rapporterar att det handlar om.

Man märkte efter förra VM i Tyskland att kvinnomisshandeln ökade med 25 procent under hela VM och när England spelade matcher gick det upp ännu mera. Några förklaringar är att folk super mycket och håller sig hemma.

Därför har man nu dragit igång en kampanj i England där man uppmanar kvinnor att våga anmäla, men också erbjuder hjälp till män som man vet misshandlar.

Polisen i Sverige kan inte se samma koppling till just sporthändelser men precis som Kvinnofridslinjen får fler samtal på när folk är lediga, så ökar antalet anmälningar då.

– Det kan vara att våldet uppmärksammas på olika sätt i media och att man därför kontaktar oss.  Eller det finns förstås andra faktorer som gör att det blir jobbigt också att det är mycket alkohol med i bilden, säger Åsa Witkowski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".