Jobbgarantin för unga sågas

Mindre än hälften av dem som är med i jobbgarantin för unga på arbetsförmedlingen tycker att dom får hjälp att hitta jobb.

Det visar en Sifoundersökning som Socialdemokraternas ungdomsförbund har beställt.

Har du tagit del av jobbgarantin för unga och vill vara med i radio? Hör av dig till Leo på leo.razzak@sr.se


Jytte Guteland är ordförande för SSU.

– Den visar ju när ungdomarna själva får bedöma ungdomsgarantin, de som själva har genomgått den, att mer än hälften, 64 procent, säger att de inte fått jobb av ungdomsgarantin.

För att få ta del av jobbgarantin för ungdomar måste du måste vara under 25 år, du måste ha varit inskriven hos arbetsförmedlingen i tre månader och du måste gå på kurser hos arbetsförmedlingen, samt aktivt söka jobb.

Men det är långt ifrån alla som får jobb genom garantin. Enligt SSU:s undersökning upplever alltså mindre än hälften att programmet hjälpte dem att skaffa jobb.

– Det är alltså inte ens en halvgarant för jobb att delta i regeringens ungdomsgaranti, säger Jytte Guteland.

Frågar man arbetsförmedlingen är siffran ännu lägre. I juni gick ungefär 20 procent av dem som var med i jobbgarantin för ungdomar vidare till jobb - 80 procent fick alltså inte jobb.

Ett år tidigare fick 15 procent jobb - 85 procent inget jobb.

Det är den borgerliga regeringen som har infört jobbgarantin för ungdomar, men från Liberala ungdomsförbundets sida tycker man inte att garantin är något vidare.

Adam Cwejman är förbundsordförande där.

Vad tycker du, ska man ha kvar jobbgarantin eller ta bort den?
– Jag tycker man kan fimpa den och väldigt många artbesmarknadsåtgärder som existerar. Hela arbetsförmedlingen tycker jag fyller en ganska liten funktion egentligen, det är mest unga som skriver in sig där och sen blir utkastade på någon praktik som kanske ändå inte fungerar.