IT

60 miljarder till ryskt Silicon Valley

Ryska staten ska lägga motsvarande 60 miljarder kronor på att bygga forskningsbyn Skolkova. 
Skolkova ska göra Ryssland mer attraktivt för IT-industrin. Utländska investerare lockas med nollade skatter och rabatt på arbetsgivaravgifterna. 
Paralleller kan dras till IT-intensiva  i Kalifornien. 

Cisco Systems, Nokia, Siemens, Google och indiska Tata Group är bara några av företagen som valt att gå med i Skolkovo-projektet. En forskningsby med plats för 30 000 invånare som ska växa utanför Moskvas tredje ringled. 

Skolkovo är ett led i den ryske presidentens satsning på fem framtidsbranscher: energi, IT, biomedicin, kommunikation och kärnteknik. Dmitrij Medvedev har talat sig varm för forskningsbyn under möten med såväl Barack Obama som Angela Merkel, Tarja Halonen och tunga direktörer i amerikanska förlagan Silicon Valley.

Och det är en välfylld godispåse som han lockar Skolkovos invånare med: ingen inkomstskatt, ingen fastighetsskatt och rabatt på arbetsgivaravgifterna. 
– Forskarna ska bara behöva fokusera på sin forskning, säger Aleksej Aleksandrov, rektor på det prestigefyllda Baumanuniversitetet i Moskva och styrelseledamot i Skolkovo-projektet.


IT-byn Skolkovo ska också vara en plats med egen polis och  egna immigrationslagar. 
Men kritiker, som till exempel förre vice centralbankschefen Sergej Aleksasjenko, tvivlar på att det går att börja i en annan ände än att bekämpa det ogynnsamma och korrupta företagsklimatet som finns i Ryssland i dag.


Om tre år ska de första invånarna flytta in i Skolkovo är det tänkt. Men fram tills dess har det hunnit hända mycket, till exempel ett presidentval som kan innebära att någon annan än IT-entusiasten Medvedev står vid rodret.