Piratpartiets ledare Rick Falkvinge.
PIRATPARTIET

"Ska inte övervakas av staten"

I dag presenterar Piratpartiet sitt valmanifest. Trots att det inte står något om sjukvård eller jobb tror partiledaren Rick Falkvinge att de har en god chans att ta plats i riksdagen.

– Vi förklarar varför man som oskyldig, fri medborgare inte ska övervakas av staten, varför man alltid ska ha rätt att dela med sig av sina upplevelser och varför gårdagsindustrier inte ska ha rätt att montera ner rättssäkerheten, sammanfattar partiledaren Rick Falkvinge.

Integritet, kultur och kunskap heter de olika delarna av Piratpartiets valmanifest och mycket går att känna igen. Paritet vill riva upp Ipred och FRA-lagen, tillåta fildelning för privat bruk och förändra upphovs- och patenträtten. Valrörelsen ser däremot ut att handla om andra frågor, som jobb och skatter. Rick Falkvinge hoppas att ett stort stöd bland de yngre väljarna, som i EU-valet förra året, kommer att räcka för att komma in i riksdagen.

– Vi behöver inte bli ett massparti. Det räcker med att fyra-sex procent förstår hur viktiga de här frågorna är för samhällsbyggnaden och nästa generations industrier. Jag bedömer chanserna som ganska goda att vi kan göra en fantastisk slutspurt mot riksdagen, säger Rick Falkvinge.

Även om Piratpartiet ofta ses som ett enfrågeparti tar man upp andra saker i sitt manifest som till exempel skolan. Partiet vill att alla elever ska få en dator från första skoldagen och att läraren inte ska styra lika mycket som nu.

– När alla lärarnas påståenden kan kontrolleras i realtid i skolbänken, är inte läraren längre en suverän auktoritet i klassrummet, säger Falkvinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".