Rullande tåg räddar jobb?

Du gör miljön en tjänst varje gång du sätter dig på tåget. Samtidigt vet du aldrig om du kommer fram i tid. Pendlaren och P3 Debatt-medlemmen  har tvingats välja buss men undrar i sitt inlägg om det inte är dags att satsa på järnvägen för att rädda jobben? 

 tar sedan semester, men är tillbaka i september igen!

Jag gillar att åka tåg. Under ett drygt år av mitt liv veckopendlade jag sträckan Malmö-Karlstad med blandat resultat. Under vintern, särskilt februari, påmindes jag om livet som tågpendlare när många av mina vänner, bekanta  och totala främlingar delade med sig av sina erfarenheter via Twitter och Facebook. Det var försenade tåg, inställda tåg och ett mindre elände.

De senaste tre åren har jag pendlat med buss. Det går långsammare, men oftast punktligare. På tre år tror jag att jag upplevt tre förseningar, två gånger på grund av vädret (februari i år) och en gång på grund av en trafikolycka.

Trots det saknar jag tåget och om jag fick drömma mig bort en stund skulle jag gärna ta tåget längs  när jag börjar jobba på måndag. Det är trots allt skönare och i ärlighetens namn,

Det är klart att jag led med den vän som drabbades nästan dagligen i nästan ett halv år, men det hör ändå till undantagen.

 som senast 15 minuter efter utsatt tid.

Till tågens fördel talar också en minskad miljöpåverkan och långsiktig hållbarhet. Där buss och bil spyr ut koldioxid och annan smuts bidrar tågen med näst intill ingen skit. Ge mig hellre en daglig försening på enkvart eller två än ett havererat klimat.
Om jag läser siffrorna rätt handlar 6 av 10 förseningar om brister i själva järnvägsnätet, 1 av 10 om planerat underhåll och 1 av 10 om fel på fordonen. Resten beror på sådant vi kan kalla den mänskliga faktorn eller olyckor. Majoriteten, 8 av 10 förseningar, borde med andra ord kunna arbetas bort om vi flyttade större resurser till underhåll av järnvägen och tågen.

Det svenska järnvägsnätet är dessutom i stort behov av att byggas ut.

Flaskhalsarna är många och sträckningarna på flera håll lagda efter en gammal industris behov. I en framtid där många väljer att bo på en ort och arbeta på en annan borde järnvägen spela en viktig roll för arbetspendlare.

Att utvidga området vi kan arbeta i och att göra det enklare och säkrare att ta oss till jobbet med tåget borde vara en självklar prioritering.
Dags att satsa på fler tåg och ett väl fungerande och modernt järnvägsnät?

Patrik Hamberg

Medlem på publikytan P3 Debatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista