Kritisk mot drogtester i skolan

Sveriges Elevråds Centralorganisation, SECO är kritisk till drogtester i skolan. Ordföranden Samir El-Sabini tycker inte att testerna är frivilliga i praktiken.

– Vi har fall där elever uppfattar att de kommer att utsättas för repressalier om de inte går med på testerna. I och med att eleverna är i en beroendeställning gentemot skolledningen och lärarna så är det väldigt svårt att tacka nej.

Samir El-Sabini tycker att förebyggande arbete mot knark i skolan är bra. Men då ska man göra det genom att informera och hålla föreläsningar för eleverna.

– Inte genom kränkande undesökningar där man ska urinera framför andra människor, något man inte skulle kräva av någon annan grupp i samhället.

I fall där elever har ett missbruk så ska de sociala myndigheterna ta hand om det. Drogtester ligger väldigt långt från skolans uppdrag, menar Samir El-Sabini

– Skolan ska inte fungera som polis, lärare och socialsekreterare i samma funktion. Det är inte någon slags allmän fostringsanstalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista