Starkare skydd mot åldersdiskriminering

Sverige är åldersfixerat och har för många slentrianmässigt satta åldersgränser. Därför är det bra att det i dag kom ett förslag på hur skyddet mot åldersdiskriminering kan bli starkare, säger Linus Kyrklund, som jobbar som jurist hos Diskrimineringsombudsmannen, och Petra Lundh som har skrivit förslaget.

– Det finns en hel del sånt som man bara har satt, och som man sedan inte har tänkt så mycket på vad syftet är med åldersgränser, säger Petra Lundh.

I dag är det bara förbjudet med åldersdiskriminering inom framför allt arbetslivs-, arbetsmarknads- och utbildningsområdet. Om lagen ändras som den här utredningen föreslår, så innebär det att det skulle bli förbjudet inom nästan alla områden, som till exempel varor, tjänster, bostäder och sjukvård.

Här i Luleå där jag bor brukar hotellen sätta 28- och 30-årsgräns för de som ska bo där under den årliga festivalen, skulle det klassas som åldersdiskriminering?

 – Det är precis en sådan gräns som vi är mycket tveksamma till.

Men precis som i dag kommer det att finnas många undantag från lagen - alla åldergränser som uppfyller ett speciellt syfte kommer fortfarande vara okej, som till exempel 20-årsgräns på systemet.

Pernilla Kommes

pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista