"Alla som är med gör något olagligt"

Svenska filmbranschens piratjägare använder sig av informatörer för att komma åt personer i den svenska fildelnings-Scenen, det avslöjade Svt:s Uppdrag granskning Kultur igår.

Men informatörerna anklagas samtidigt för att själva begå samma typ av brott som piratjägarna försöker stoppa.

– Ska man hårdra det så är ju allting olagligt, så alla som är med gör något olagligt, säger SVT:s källa inom Scenen.

Scenen är eliten i fildelningvärlden, som tävlar om att vara först ut med filmer till exempel, helst innan premiären på bio. Filmerna ska spridas inom Scenen, men läcker även ut på offentliga fildelningsnätverk något som är till stor skada filmbolagen enligt Antipiratbyrån.

En annan person, som kallar sig FACE, berättar i programmet att Antipiratbyrån haft informatörer inom scenen i två grupper som kallas Redcross och Svenne.

I ett mail till Uppdrag granskning kultur uppges att man samarbetar med källor som finns inom Scenen, att personer som är verksamma inom Scenen samtidigt förser Antipiratbyrån med information. 

Uppdrag gransknings reporter Sofia Benholm träffade Henrik Pontén för ett researchsamtal som hon återger i programmet, och frågade hur det är möjligt att hemliga informatörer kan vara med i Scenen utan att begå brott. 

– Ja, det kan jag inte utveckla, men det kan man. I den här världen finns det folk som är med av alla möjligt anledningar säger Henrik Pontén till reportern.

Men inom Scenen finns regler, man måste bidra med material för att få vara med. 

– Det finns ingen som är passiv, alla bidrar, säger Svt:s källa.

Lars-Peter Hielle

lars-peter.hielle@sverigesradio.se

#link=315811#

#link=335482#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista