Kopplerihärvan i Malmö

Domare slutade efter hot

Domaren i det uppmärksammade kopplerimålet i Malmö, där tio män står åtalade för att ha våldtagit och även sålt en 14-årig flicka till flera män för att ha sex, fick sluta tvärt efter rättegångens första dag förra veckan. Nu bekräftar polisen att det var hot mot henne som fick henne att lämna fallet.

Läs också:

– Det har förekommit upplevda hot, ja. Det var ju turbulens i rättssalen det kunde ju alla se. Så den här rådmannen har bedömt att det inte är möjligt att fortsätta helt enkelt, säger kriminalkommissarie Per Lidehäll.

Redan på rättegångens första dag förra veckan var det fullsatt i säkerhetssalen av journalister och anhöriga till de åtalade männen. Utanför rättegångssalen och senare även ute på gatan blev det bråk mellan åhörare, och det är i samband med denna första rättegångsdag som domaren i målet ska ha fått ta emot hot. Till TT säger domaren att hoten varit riktade mot både henne och hennes familj.

Kriminalkommissarie Per Lidehäll säger att det är ett problem som ökar att domare och vittnen hotas.

– Brottet övergrepp i rättssak har ökat. Det är helt oacceptabelt att både polis, åklagare och domare blir påverkade, det får inte förekomma, säger Per Lidehäll.

Även åklagaren i målet, Ulrika Rogland, har tidigare hotats och får extra skydd. Rättegången fortsatte igår med ny domare och nya nämndemän.

– Processen ska ju fullföljas, rättegången ska ju gå av stapeln precis som vanligt och det pågår ju, säger Per Lidehäll.