1 av 2
2 av 2
Denise och Amanda får inte sälja lotter åt deras fotbollslag längre.

Åldersgräns drabbar föreningar

På fredag börjar Svenska Spel med 18-årsgräns på sina lotter, då måste många föreningar leta efter ett annat sätt att få in pengar.

Vad tycker du om Svenska Spels åldersgränser? Kommentera!

På Hertsöskolan i Luleå är många elever med i den lokala fotbollsföreningen LSK. Det är en av 2300 föreningar i landet som har sålt trisslotter för att få in pengar. Men från och med den första oktober är det slut med det. Och det oroar Johanna och hennes lagkamrater i LSK:s flickor -97:

– Vi måste ju samla in pengar så att vi kan åka bort och spela, säger hon.

Denise tror att man kan sälja annat istället.

– Vissa lag säljer godis till exempel.

Men Amanda tror inte att det räcker.

– Det är lotterna som säljer bäst. Får man inte in pengar så kan man inte åka på cuper och liknande och det blir trist.

Johanna, Denise och Amanda säger att de aldrig har sålt lotter till någon under 18. Faktum är att det oftast är deras föräldrar som tar lotterna och säljer dem.

– Jag brukar ge lotterna till min pappa och sedan tror jag att han säljer dem på jobbet, säger Johanna.

18-årsgränsen gäller för att köpa lotterna, inte för att sälja. Men Svenska Spel tycker att det blir för svårt att kontrollera att alla föreningar håller åldersgränsen.

– Vi vet inte exakt hur mycket lotter som egentligen har sålts till minderåriga och det är inte heller det viktiga för oss. Vi vill ta ett så stort socialt ansvar som möjligt, säger Johan Söderkvist som är informatör på Svenska Spel.

Enligt honom inför man åldersgräns på lotter dels för att minska risken för att minderåriga utvecklar ett spelberoende, och dels för att butiker som säljer lotter vill ha åldersgränsen.

Föreningarna ska istället få sälja prenumerationer på trisslotter – ungefär som när man säljer jultidningar. Lite knepigare, och kanske inte lika lättsålt som en lott i handen.

– Det kräver troligen lite större ansträngningar från klubbens sida. Men klubbarna kommer att få stöd och säljtips från oss, säger Johan Söderkvist på Svenska Spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".