Rinkebyakademien brann ner under oroligheterna i Rinkeby i början av juni.

Unga åtalas för kravaller i Rinkeby

Tre killar mellan 16 och 18 år kommer att åtalas för Rinkebykravallerna. De åtalas för grov skadegörelse - bland annat för att ha förstört en banklokal.

Senast på måndag ska åklagaren bestämma om tre ungdomar till ska åtalas för att ha tänt eld på Rinkebyakademin.

Läs också:

Det var i början av juni som det var upplopp i Rinkeby. Ungdomar attackerade Nordeas kontor, Rinkebyakademien och en pantcentral. När polisen och brandkåren kom dit möttes de av stenkastning. Totalt startades elva bränder i Rinkeby och Tensta.

Tre personer till kan bli åtalade för det som hände. En 19-årig kille har redan dömts för våldsamt upplopp efter att han kastat sten mot polisen.

De nu åtalade killarna är 16, 17 och 18 år gamla. De anklagas för att ha krossat rutorna till Nordeas bankkontor genom att kasta sten och köra en parkbänk genom rutan. Inne i banklokalen ska de sedan ha anlagt en brand och försökt bryta upp bankfack. Skadorna har kostat Nordea 750 000 kr. De tre killarna åtalas för grov skadegörelse och försök till grov stöld.

Åklagaren Anna Remse säger att hon senast på måndag kommer bestämma om hon ska åtala tre personer till för våldsamt upplopp och för att ha tänt eld på en byggnad bredvid Rinkebyskolan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".