Linda Månsson är en av de fyra kvinnor som diskriminerats av försäkringskassan.

Gravida fick rätt mot kassan - igen

Svea hovrätt har kommit fram till att Stockholms tingsrätt gjorde rätt som dömde Försäkringskassan att betala ut skadestånd till fyra gravida tjejer. Men hovrätten sänkte skadeståndet från 50 000 till 15 000 kronor.

Läs också

– Jag fick mer besvär under min graviditet och tills sist hamnade jag i en situation där jag inte orkade stå på benen. Då blev jag halvtidssjukskriven. Så jag försökte ändå stanna så länge jag kunde på mitt arbete, säger Linda Månsson.

Diskrimineringsombudsmannen säger att det handlar om könsdiskriminering eftersom tjejerna har haft sjukintyg, men ändå fått nej från Försäkringskassan.

Motiveringen från Försäkringskassan har varit att det inte är en sjukdom att vara gravid och att tjejernas problem, med till exempel foglossning, är en naturlig del av att vara gravid.

– Det är glädjande är att hovrätten kommer fram till att man inte kan neka en gravid kvinna sjukpenning med hänvisning att hon är gravid, säger Marie Nordström, som är på Diskrimineringsombudsmannen som har drivit fallet.

– Vi har ingen dom sen tidigare som rör socialförsäkringsområdet och vi vet att många kvinnor blivit missgynnade på det här sättet, säger hon. 

Men samtidigt som kvinnorna fick rätt, sänkte också hovrätten deras skadestånd från 50 000 till 15 000.

-- Det är bekymmersamt att vi inte vet var gränserna går och att det finns en konflikt mellan de här två lagstiftningarna. Det har hovrätten gjort tydligt här, säger Birgitta Målsäter som är försäkringsdirektör på Försäkringskassn. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".