BOSTAD

Svårare för unga att köpa bostad

Den som är på jakt efter att köpa en bostad kan få det svårare från och med idag. För nu sänks bolånetaket, och det betyder att man inte längre får låna lika mycket av banken.

Påverkas du av bolånetaket? Hur? Hur får du ihop till insatsen på 15 procent? Kommentera!

Christoffer Kamgren är 23 år och jobbar som snickare.

– Jag har tittat på tre lägenheter och lagt bud på en, säger han.

För honom, som letar efter en liten lägenhet i Luleå, är det inget större problem att bolånetaket sänks.

– Jag har sparat ihop så jag klarar mig utan att låna alltför mycket. Dessutom är lägenheterna i Luleå inte alltför dyra.

Värre är det för den som siktar på att köpa en dyrare bostad.

– En kompis ville köpa ett hus, men då fick han låna av sina föräldrar.

Sänkningen av bolånetaket betyder att man numera får låna högst 85 procent av priset från banken. Resterande 15 procent måste man betala kontant. Alternativet är att man tar ett blancolån, som är ett lån med högre ränta.

– Förändringen blir i praktiken att det blir en högre boendekostnad, säger Annika Pekkari som är fastighetsmäklare på HSB.

Det är Finansinspektionen som har bett bankerna att sänka bolånetaket. Man hoppas att det ska göra att folk lånar mindre pengar, och att det ska hindra att bostadspriserna skenar iväg.

Besvärligast blir nu läget för den som köper sin första bostad och som inte har några besparingar. Speciellt om man bor i en storstad.

– Mina vänner i Stockholm de bor i hyresrätt. Det skulle vara alldeles för dyrt att köpa lägenhet där, säger Christoffer Kamgren.

Annika Pekkari säger att bankerna föreslår att unga bostadsköpare ska ta hjälp av sina föräldrar.

– Man kan belåna föräldrarnas hus om de har hunnit betala av det. Men många kanske inte har föräldrar som har ett köpesboende. Eller så tycker man att man ska kunna stå på egna ben som vuxen.