1 av 2
Zane Betina delar ut matpaket till den växande gruppen fattiga i Riga.
2 av 2
Laura Svejnieces är ensam kvar. Familjen lever spridd över Europa.
P3-KORREN

Unga letter flyr från arbetslösheten

På lördag är det val i Lettland med den avgörande frågan: hur ska Lettland ta sig ur krisen?

Arbetslösheten ökar allra mest bland unga, så många som fyra av tio är utan jobb. Därför väljer allt fler att lämna landet.

På universitetet i Riga pågår kvällskurserna och i en aula övar studenterna på körsång. Lösningen på problemet att det inte finns några jobb för unga här i Lettland är ganska självklar för dem jag träffar på universitetet - alla är på väg utomlands.

- Både min syster om mina föräldrar är redan utomlands, säger en tjej.

I undersökningar bland studenter svarar över 70 procent att de planerar att flytta utomlands och 30 000 letter beräknas emigrera i år. Ketija Talberga på Röda Korset driver ett projekt för arbetslösa ungdomar. Hon upplever att många unga har svårt att se en framtid i Lettland.

- De ser hur deras föräldrar går arbetslösa och de gamla inte har råd att köpa mediciner. Då är det svårt att tänka positivt om framtiden, säger hon.

På Röda Korset ger man unga arbetslösa betalda praktikplatser. De får göra det jobb som det faktiskt fortfarande finns mycket av, nämligen att dela ut matpaket till den växande gruppen fattiga.

Ungdomspraktikanten Zane Betina, 23 år, står och lastar ut lådor med havregryn ur bakluckan på en skåbil. Människorna som kommer och hämtar luktar som folk gör när de inte fått duscha på länge. Hon hoppas att hon inte kommer att sluta som dem, säger hon.

- Men man vet aldrig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".