Jobbsökande testas hårdare

Det blir vanligare att den som söker ett jobb blir utsatt för olika typer av specialtest.

Vi har besökt ett rekryteringsföretag i Luleå, där man har märkt att fler arbetsgivare vill testa de arbetssökande lite extra.

Allt fler arbetsgivare använder sig av rekryterings- och bemanningsföretag, när de vill anställa ny personal – istället för att själva intervjua den som har sökt jobbet. Och rekryteringsföretagen gör i sin tur ofta tester på de sökande för att se om de håller måttet. Man testar allt från yrkesskicklighet till personlighet och gör till och med psykologiska undersökningar.

– Många tycker att det är jobbigt att bli testad, men många tycker också att det är intressant att få höra hur man bedöms, säger Peder Hansson, vd på rekryteringsföretaget AB Terminalen.

Att den här typen av anställningstest har ökat, det visar bland annat statistik från bemanningsföretagens branschorganisation. De senaste fem åren har svenska arbetsgivare betalat mellan 500 miljoner och en miljard kronor per år, för att bemanningsföretag ska rekrytera ny personal åt dem.

Staffan Engström är en av alla dessa arbetsgivare. Just nu söker han en säljare genom Peders rekryteringsföretag.

– Jag och mina medarbetare känner inte till sådana här tester och hur de fungerar. Men jag tror att de kan hjälpa mig hitta en bra kille eller tjej som jag kan anställa.