Vän i luren på vägen hem

En nattelefon dit man kan ringa om man känner sig orolig på väg hem på fredag- eller lördagkvällar har funnits i några år i Stockholm. Nu vill polisen i Västra Götaland införa samma sak.

– Om man känner en oro på väg hem så kan man ringa det här numret och händer det något under hemfärden så kan vi lätt kalla en radiobil till platsen, det är det som är själva poängen, säger Peter Backenfall som är brottsförebyggande kommissarie vid polisen i Västra Götaland.

För dem som bor i Stockholms län finns en sådan här tjänst sedan 2003, Nattknappen som drivs av Citypolisen. Där tar utbildade volontärer emot samtalen och kan hålla en sällskap i luren tills man kommer hem. Numret dit har cirkulerat på till exempel Facebook med en uppmaning att ringa dit om man känner sig utsatt eller otrygg på vägen hem. Men det numret gäller alltså bara i Stockholm. Flera från Västra Götaland har också hört av sig dit vilket tyder på att behovet av en sådan här tjänst är stort.

– Jag får brev och samtal från oroliga människor också, det finns ett stort behov, säger Peter Backenfall.

I Stockholm har Nattknappen haft bra genomslag. Idag jobbar 800 volontärer där som är utbildade av polisen, och de kommer bli ännu fler. När tjänsten kommer finnas även i Västra Götaland är inte klart än, men att det är på gång tycker Lena Fransson i Borås är bra.

– Det låter jättebra. Det är ju just på helger och kvällar som man hör att det händer grejer, säger Lena Fransson.