Arbetssökande testas utan skydd

Fler och fler tvingas göra speciella tester när de söker jobb, som vi berättade om i går. Men det är inte alltid som testerna är seriösa - och som arbetssökande kan det vara svårt att säga nej till arbetsgivarens krav på att göra ett test.Har du gjort ett test utöver anställningsintervjun när du har sökt jobb? Hur gick det till? Kommentera!

Gunilla Bäcklund är ombudsman på fackförbundet Unionen. Hon och hennes kollegor får allt oftare frågor om rekryteringstest från fackets medlemmar.

– Tidigare var det mest chefer, säljare och specialister som blev testade. Numera testas det för många fler tjänster, säger hon.

Många medlemmar som hör av sig reagerar mot att de får frågor om privatlivet. Idag finns inga regler som skyddar dig som är arbetssökande om du blir ombedd att till exempel fylla i ett personlighetstest. Vill du ha jobbet måste du förmodligen gå med på arbetsgivarens krav.

– Man kan ändå fråga om vad det är för test, hur det går till och vad för typ av frågor som ställs – om de är privata eller om de har med jobbet att göra, tipsar Gunilla Bäcklund.

Det kan också vara bra att kolla om testet kommer att sparas, hur länge och vem som får se det – och be om att få det på papper. Dessutom ska du se upp för oseriösa test, som inte har nån vetenskaplig grund.

– Vi har till och med träffat på att medlemmar som sökt jobb har fått göra tester som kommer från scientologerna.

För att vara säker på att den som gör testet är seriös ska du fråga om testet är godkänt av STP - Stiftelsen för Tillämpad Psykologi.

Peder Hansson, vd på rekryteringsföretaget AB Terminalen, säger att de bara använder godkända tester.

– Vi behåller aldrig resultatet efter att rekryteringen är slutförd.

Den som sökt jobbet får med sig ett dokument med testresultatet.

– Och självklart vägs testet mot intervjuer, betyg, intyg och referenser. Det är bara en del i beslutsunderlaget, säger Peder Hansson.

Gunilla Bäcklund är ombudsman på fackförbundet Unionen. Hon och hennes kollegor får allt oftare frågor om rekryteringstest från fackets medlemmar:

I dag finns inga regler som skyddar dig som är arbetssökande om du blir ombedd att till exempel fylla i ett personlighetstest. Vill du ha jobbet måste du förmodligen gå med på arbetsgivarens krav. Men: 
Se också upp för oseriösa test, som inte har nån vetenskaplig grund:

För att vara säker på att den som gör testet är seriös ska du fråga om testet är godkänt av STP - Stiftelsen för Tillämpad Psykologi. 
Peder Hansson, vd på rekryteringsföretaget AB Terminalen, säger att de bara använder godkända tester.