IT

Wikileaks kan ha blivit hackat

Det går inte att komma in på Wikileaks sajt just nu och det diskuteras på nätet om att sajten har blivit hackad. 
En liknande sajt som avslöjar bland annat försvarshemligheter, Cryptom, hackades för en tid sedan. 
Men själva skriver Wikileaks att underhållsarbete pågår på sajten.  

– Det finns en hackergrupp som gett sig på en sajt som heter Cryptome, man har kommit åt lösenordet hos den som styr Cryptome och de har gått in och bland annat kollat hans e-post och de personliga filer som ligger på hans sajt, säger David Lidahl som jobbar med IT-frågor på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). 
– Och hackarna påstår att de har fått ut identiteter på de som jobbar inom Wikileaks. 

Nu är ju sajten nere, har det något samband?
– Skulle faktiskt inte tro det. Skulle hackarna tala sanning skulle kanske Wikileaks personal identifieras och då är de sårbara när det gäller juridiska konsekvenser för det de gör.  
– Men av det som kommit fram så har inte information om Wikileaks datanätverk kommit ut, så jag skulle gissa att det är rutinmässigt underhåll. 

Enligt källor till P3 Nyheter har Wikileaks grundare Julian Assange och den person som i dag driver sajten hamnat i konflikt med varandra. Det kan vara en anledning till att sajten ligger nere just nu.

P3 Nyheter har försökt att komma i kontakt med Wikileaks men utan resultat.
Wikileaks server i Sverige ska enligt Piratpartiet fungera som vanligt i dag, men den är också en av många servrar i världen.  

Rickard Olsson som är IT-ansvarig på Piratpartiet spekulerar i är att Wikileaks har stängt ner för att försäkra sig om att deras sajt inte ska bli hackad som i Cryptomefallet. 
Även IT-säkerhetsexperten David Lindahl tror att det kan vara en orsak.