Datalagring planeras i december

Nu är det klart att regeringen planerar att lägga fram förslaget för datalagringsdirektivet i december. Datalagringen har skjutits upp i omgångar och Sverige har fällts av EU för att man inte infört det än.

Samtidigt fortsätter kampen mot datalagringen.

Läs också:

Förutom att nätleverantörerna skulle tvingas betala själva lagringen själva, så finns en stor risk att vi kommer få se information kommer läcka från små leverantörer säger Nils Weidstam som utreder datalagringen på it och telekomföretagen:

– Jag tror att det är ytterst sannolikt att det kommer läcka ut, jag kan nästan säga att det kommer att inträffa, eftersom att vi har så stor marknad och så många aktörer.

Vad är det som skulle kunna läcka ut då?

– Ja till exempel om vem du ringt, vilka Internet-aktiviteter du hållit på med och vilka adresser man har sökt på.  

P3 Nyheter har rapporterat i omgångar om problemen för polis och åklagare som inte kan utreda brott eftersom att nätleverantörerna inte längre sparar uppgifter om sina användare. Det slutade man med efter det att fildelningslagen Ipred infördes.

Men efter att Sverige fällts av EU för att man inte infört datalagringdirektivet än som förre justitieministern Thomas Bodström jobbade fram i EU så är frågan nu aktuell igen. Idag berättade regeringen att datalagringdirektivet planeras att komma upp i december igen.

Det här är något som kommer blåsa liv i integritetsdebatten på nätet igen många ser det som en minst lika stor fråga som FRA spaning och IPRED.

Men det är inte bara en integritetsfråga, det handlar också om stora kostnader för nätleverantörerna, säger Nils Weidstam.

– Det är rimligt att man får en ersättning för de extra kostnader man får för att införa system som staten kräver.