Danmarks regering vill riva flera invandrarområden

Den danska regeringen vill riva en del av landets ghetton. Det sa statsminister Lars Lökke Rasmussen när arbetet i Folketinget inleddes i veckan. Han menade att det finns områden där lagar satts ur spel och där danska värderingar inte gäller. P3 Nyheters reporter Elin Joleby åkte till ett av områdena i Köpenhamn.

– Svenska? Jag förstår inte..

– Engelska? Är det bättre?

I Mjølnerparken, ett av områdena som Danmarks statsminister pekat ut som ett av de så kallade invandrarghettona, träffar jag Carles. Han vill inte säga sitt efternamn och pratar helst engelska med mig.

Hur är det att bo här?

– Det är normalt. Vad menar du?

Gillar du det?

– Självklart. Jag föddes här, jag har bott här sedan dess.

Hans kompis Iet Snuun trivs också, men säger att det är mycket problem med unga som kastar sten på polisen.

– Det känns som hemma här, men det är mycket problem. När polisen kommer kastar de unga sten på dem.

Det är bland annat i deras område som statsminister Lars Lökke Rasmussen säger att lagarna satts ur spel. Han pekar ut 29 så kallade invandrarghetton i Danmark, där invandrarna är många och de sociala problemen stora.

I ett tal beskrev han det som hål i Danmarks karta där danska värden inte gäller längre. Lösningen, menar han, är att riva en del av bostadskvarteren och ha fler poliser där.

– Var ska vi bo då? frågar två andra killar jag träffar som är uppenbart förbannade på förslaget.

De vill inte svara på några frågor men hälsar gärna till statsministern.

– Lars Lökke, fuck you.

Lars Lökke Rasmussens förslag har väckt en del reaktioner. Bara att kalla vissa områden för ghetton är en förfärlig tankegång, säger Muhammad Aslam som är boendeförman i Mjølnerparken.

Det sätter en negativ stämpel på alla som bor här, menar han.

Tom Bryder är professor i statskunskap på Köpenhamns universitet. Han ser förslaget som ett politiskt utspel för att få uppmärksamhet inför valet i Danmark nästa år och tror inte att det kommer rivas några så kallade ghetton.

– Det handlar alltså om en reform där man skulle sanera i ghettona för en halv miljard, de pengarna finns inte, säger Tom Bryder.

Boendeförmannen Muhammad Aslam menar att det är den utsatta situationen man måste ta i tu med.

– Det är ju kriminaliteten man ska lösa. Det är inte människorna eller husen