Filmen där man ser polisen slå huliganen i bakhuvudet. Källa: Helsingborgs Dagblad

Polisens slag med batong granskas

Polisen i Skåne inleder nu en granskning av en insats mot ett huliganbråk i helgen. I en film som publicerats på Helsingborgs Dagblad slår en polis en av huliganerna med sin stålbatong. 
P3 Nyheters Lars-Peter Hielle besökte Polishögskolan i Växjö för att ta reda på var på kroppen polisen egentligen får slå med stålbatong.  

Huliganen som är oförberdd på slaget tar sig för huvudet efteråt. 
Efter att polisen sett filmen bestämde sig den polisintendent som var chef under insatsen att lämna in en anmälan till den interna utredningsgruppen för ifrågasatt tjänstefel.

–- Det bygger på det i frågasättande som allmänheten har gett till känna igenom den här filmen och den publiceringen i medierna och den fokusering på det i medierna, så får man tolka in att det finns ett i frågasättande av polisens agerande, säger Göran Hassel, informationsansvarig på polisområde nordvästra Skåne.

Filmen som ligger på Helsingborgs Dagblads sajt visar hur huliganer möts i Olympiakvarteren för att göra upp. Ett av många möten den här dagen enligt HD.se. 

Slagsmålet filmades från en byggnad ner på gatan och visar tydligt vad som händer. Poliser griper snabbt in, och det är då som en av poliserna slår med sin stålbatong, och som ser ut att träffa huvudet på en av huliganerna. Suporten är helt oförberädd på slaget och han tar sig för huvudet och går därifrån. Polisen slår sen mot en annan suporter som snabbt backar tillbaka. Snart styr flera polispiker in på gatan och suportrarna skingras.

På polishögskolan vill man inte kommentera det här fallet men slag mot huvudet med en batong är inget man lär ut säger läraren som lär ut batongteknik.
– I det som kallas befogenhetsvåld då är det dom stora muskelgrupperna som är aktuella då som överarm och lår där det gör minst skada då., säger Mattias Henriksson.  

När får man slå någon i huvudet?
- Svårt att säga det är om det föreligger någon form av nödvärn. Vi lär ju inte ut några slag mot huvudet med batongen på skolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".