Vägrade ge lösenord – fick fängelse

I Storbritannien har en 19-åring blivit dömd till fyra månaders fängelse för att han vägrade ge polisen lösenordet till sin dator. 

Mannen greps förra året av poliser som utredde barnsexbrott. Mannens dator beslagtogs, eftersom polisen misstänkte att den kunde innehålla barnporr. Men poliserna lyckades inte logga in i datorn eftersom mannen vägrade lämna ut lösenordet. Då försökte polisen knäcka lösenordet, men eftersom det bestod av 50 tecken så gick dom bet.

När mannen även i fortsättningen vägrade att avslöja sitt lösenord så åtalades han och dömdes till fängelse i fyra månader för brott mot en speciell datalag som infördes för tre år sen, skriver tidningen Daily Mail. 
– Det sänder ut ett kraftigt budskap till de som tänker försöka maskera deras kriminella aktiviteter på nätet, säger Neil Fowler på Lancashirepolisen till BBC.

Lagen kom till sen brittiska polisen uppvaktat regeringen och sagt att utredningar av allvarliga brott som terrorism och pedofili försvåras av att innehållet i misstänkta brottslingars datorer görs oåtkomligt genom krypteringsprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".