Prodemokratiska aktivister håller upp bilder av den fänslade Liu Xiaobo Foto: Kin Cheung/Scanpix
NOBELS FREDSPRIS

Han fick Nobels fredspris

54-årige litteraturprofessorn och författaren Liu Xiaobo från Kina får Nobels fredspris 2010.
Valet av den kinesiske regimkritikern hyllas i världen och väcker ont blod i Kina.
Nobelkommittén motiverar valet: "för hans långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina."

Förra året kritiserades valet av Barack Obama som pristagare, eftersom han egentligen inte hade hunnit åstadkomma något.
I år applåderar europeiska ledare den norska Nobelkommitténs val, 

Bland annat säger Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner att "det förkroppsligar försvaret för mänskliga rättigheter överallt".
Men i Kina är kommunistpartietpartiet upprört.
De säger att Liu Xiaobo, som avtjänar ett elvaårigt fängelsestraff, är en brottsling, att det strider mot Nobelprisets idé att han får det och att det kommer försämra relationerna mellan Kina och Norge.

Och Johan Lagerkvist som är forskare på Utrikespolitiska institutet tror att det här kommer påverka Kinas relation till omvärlden.
– Det är spänt även i andra frågor. Handelsfrågor, maritima frågor om suveränitet i Japanska sjön mellan Kina och grannländer. Så det är redan spänt mellan Kina och andra länder generellt och det här kommer inte göra det lättare. Relationen mellan väst och Kina kommer påverkas negativt av det här, säger han.

Liu Xiaobo sitter fängslad för uppvigling. Han har varit med och skrivit manifestet Charta 08 som förespråkar politiska reformer som fria val, flerpartisystem och mötes- och yttrandefrihet.
Enligt Lise Berg, generalsekreterare på svenska Amnesty, skulle priset kunna bli en påtryckning för reformer.
– Hans arbete uppmärksammas, men det ger också en möjlighet att syna Kina på det här området. Det ger det internationella samfundet möjlighet att ställa krav på Kina att situationen måste förändras och förbättras.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".