Studenternas sätt att klä ut sig påminde om 1800-talets Minstrel show, enligt en student. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: AP / Scanpix
STUDENTLIV

"Det påminner om sent 1800-tal"

I onsdags anordnade Ekonomihögskolan i Växjö en dodgeball turnering där flera klasser klädde ut sig och tävlade mot varandra. 
Flera ska ha sminkat sig som mörkhyade vilket några har uppfattat som rasistiskt. 

Studentspex eller rasism? Kommentera!

– Tyvärr är det så att ett utav lagen valde att klä ut sig inom temat hip-hopare och tyvärr så är det så att detta lags tema har upplevts och uppmärksammats som kränkande, eftersom de hade målat sig svarta i ansiktet.
– Vi vill ju poängtera att detta inte är något som vi ställer oss bakom utan tvärtom något som EHVS inte alls står för, säger Emmeli Johansson, ordförande till studentföreningen Ekonomihögskolan i Växjö 

Vad är det ni inte står för?
– Vi har ju fått anklagelser att det här skulle vara rasistiskt och diskriminerande och det är ju inte något som vi sysslar med för fem öre, säger Emmeli Johansson.

Men det är inte första gången som det här händer, förra året var det flera studenter som sminkade som mörkhyade. I ett fotoalbum på nätet från förra året döpt till "Negerfesten bästa festen" kan man bland annat se en person som idag sitter i studentföreningens styrelse.

Kristoffer Agermark fick höra talas om det gamla albumet på nätet, och säger till P3 Nyheter att han inte trodde det var sant.
Så han tog cykeln ut till campus för att kolla in festen som hölls senare under dagen. Framme vid efterfesten i onsdags träffade han flera studenter.
--Jag fick flera svar på att ja ikväll är det negerfesten, säger Kristoffer Agermark. 

Kristian Rydberg är student på Linnéuniversitetet och såg de utklädda som var på väg till den efterföljande festen 
– Jag såg en kille och sen flera andra stycken som hade målat sig med skokräm kanske.
– Det liknande mycket det som man kunde se i sena 1800-talets USA med minstrel shows. 
– Det var väldigt stereotypt med kedjor och vapen. Jag tycker att det är uppenbart rasistiskt men att de antagligen inte förstår vad de håller på med. De förstår inte varför folk uppfattar det som rasistiskt, säger han. 

Makode Linde är konstnär och har bland annat i sin utställning Afromantics lekt med den västerländska iden om den exotiska synen på den andre. 
– Jag tycker folk ska få göra som de vill. Men jag undrar i fall de har några färgade klasskamrater och vad de i sådana fall tycker om det hela.  
Han fortsätter: 
– Om jag som är svart och bög, går omkring och skriker negerbög på folk då är det ganska lätt för dem att förstå att jag inte är homofob och rasist. – Men om man bara hör om ett gäng medelklass svennar som klär ut sig till sin nidbild av negrer då tror man lätt att de är rasister. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".