Foto: Reed Saxon / Scanpix

Filmbolag vill skyddas från konkurs

James Bond-filmerna och Borta med vinden är några av succéerna, men nu riskerar det amerikanska filmbolaget MGM att gå i konkurs.
Skulderna har vuxit till miljardbelopp, och nu har bolaget ansökt om konkursskydd i domstol i Los Angeles.

Kanske mer än något annat bolag är MGM eller Metro-Goldwyn-Mayer själva symbolen för det som kallas Hollywoods Golden Age.
Bolaget bildades redan 1924 och det ägs sedan 2005 av en sammanslutning av företag där bland annat flera rikskapitalbolag och japanska Sony ingår. 

Men bolaget är hårt skuldsatt och utsikterna är små att skulderna på sammanlagt fyra miljarder dollar ska kunna betalas.
Men den amerikanska möjligheten att ansöka om konkursskydd under det så kallade kapitel 11, och därmed få chans till ombildning, skulle kunna rädda själva filmskatten. 

Värdet i bolaget består av MGM:s filmer och är Hollywoodhistoria. 
Greta Garbo, Clark Gable, Kathrine Hepburn, Cary Grant, Elisabeth Taylor, Gene Kelly, Fred Astaire, Judy Garland och även Elvis Presley, är några av de filmstjärnor som medverkat i filmer som Borta med vinden, Trollkarlen från Oz och Singin´ in the Rain. 


På senare år har dock MGM haft svårt att få till det med nya succeér och vikande dvd-försäljning av de gamla klassikerna har urholkat ekonomin ytterligare.
Den senaste succén får man gå långt tillbaka för att hitta, nämligen James Bond-filmerna.

MGM ekonomiska situation har dessutom gjort att planerade nya Bond-filmer har fått skjutas på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".