IT

Kryptering irriterar USA

Ipredlagen i Sverige och den franska antipiratlagen Hadopi skapar problem för USA:s säkerhetsmyndighet NSA. När fildelare riskerar att hamna i domstol eller få sin internetuppkoppling avstängd vill fler och fler använda sig av krypteringstjänster för att inte bli upptäckta.

 

Jean-Marc Manach jobbar för franska tidningen Le Monde och berättar hur personal från amerikanska NSA har kontaktat de franska myndigheterna för att få ett stopp på krypteringen:
– De var arga på grund av Hadopi, säger Jean-Marc Manach. 

Det var den amerikanska säkerhetstjänsten NSA som blivit arga på den franska fildelningslagen Hadopi. Den gör att allt fler använder sig av krypteringstjänster i Frankrike, säger Jean-Marc Manach.

Doktoranden Christoffer Kullenberg på Göteborgs universitet har precis skrivit boken Det nätpolitiska manifestet, och han är övertygad om att amerikanska säkerhetsmyndigheten har problem med att allt fler fransmän och att även svenskar krypterar.  för att det gör det svårare svårare för amerikanska myndigheter att bedriva spaning.
– Sen kommer man aldrig veta exakt för det finns ingen underrättelsetjänst som vill säga precis vad man kan göra och inte kan göra, säger Christoffer Kullenberg.

Han säger att problemet för underrättelsetjänsterna är att de krypteringslösningarna som används är starka och att det inte går att knäcka så stora mängder datatrafik.

Även i Sverige har lagar som FRA och Ipred har skapat en marknad för krypteringstjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".