Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
TOKYO

Svårt vara flykting i Japan

Publicerat måndag 11 oktober 2010 kl 11.45
Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Japan är ett av världens rikaste länder, men får kritik för att ta emot få flyktingar.
Men nu finns signaler på att Japan funderar på att ta emot fler, samtidigt som många asylsökande i Japan lever under svåra omständigheter.

– Tron  på Gud är det enda som gjorde att jag överlevde mina svåra år som flykting i  Japan, det säger Nangyun Lahgtaw från Burma.  
19 år gammal flydde hon  1992 till Japan, undan Burma-regimens förföljelse. 

Men det tog 16 år innan hon  erkändes som flykting av japanska regeringen. Under tiden tvingades hon arbeta  illegalt för att försörja sig och riskerade ständigt att deporteras. 

I likhet med majoriteten  av asylsökare fick hon ingen ekonomisk hjälp från myndigheterna, samtidigt som  hon inte fick lov att arbeta. 
– Jag tvingades jobba  illegalt. Jag jobbade tolv timmar om dagen i en nudelrestaurang. Min hälsa blev  allt sämre. Jag visste inte hur jag skulle klara mig, jag grät  mycket. 

Först 2008 accepterades hon som flykting - en av runt 30 människor om året som fått full flyktingstatus  i Japan, merparten av dem burmeser. Runt 500 andra får stanna av humanitära  skäl, men med mindre rättigheter. Tusentals andra väntar i åratal, i vissa fall  decennier på besked, en del av dem får sitta inspärrade medan deras ärenden behandlas. 

Officiellt är Japan inte negativt till att ta emot flyktingar. Men i praktiken är det mycket svårt att få  flyktingstatus, säger Hiroaki Ishii, på Japanska sällskapet för flyktinghjälp.  
Han säger att det japanska flyktingmottagandet är extremt lågt jämfört med andra  rika länder. 

Ishii säger att många japaner finner det ofattbart att lilla Sverige varje år tar emot över 2 000 så  kallade vidarebosättningsflyktingar. Nyligen blev det en stor nyhet i Japan  när de första av 90 sådana FN-anvisade flyktingar, som alla var burmeser, började anlända till Tokyo från läger i Thailand. 

De 90 är fördelade på 30 om året i tre  år. 
Ishii säger att även om  det antalet är blygsamt finns tecken på att ledande japanska politiker är redo  att överväga att landet ska ta emot fler flyktingar.
Människorättsgrupper har  riktat skarp kritik mot hur asylsökande i en del fall blir inlåsta i Japan, mot  att deras ansökningar tar lång tid att behandla och att de får bristfällig  medicinsk hjälp.  

Men Johan Cels, FN:s  flyktingorgan UNHCR:s chef i Tokyo, vill inte kritisera Japan. Han påpekar att  hans organisation får mest pengar av USA och därefter Japan, följt av Sverige.  
– Det är uppmuntrande och  viktigt att Japan nu sagt ja till att permanent ta emot 90 burmeser över tre  år. 

Japan och UNHCR lägger nu stor vikt vid att flyktingarna förbereds noga på sitt nya liv i Japan, med  undervisning i japanska språket och kulturen så att de kan integreras  väl. 
– Om vi kan visa att efter  tre år så har de 90 burmeserna funnit sig väl tillrätta, att de är framgångsrika, då kan vi säga: låt oss ta emot fler, och låt oss ta emot fler  flyktingar också från andra länder, säger Johan Cels. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".