UTBILDNING

Fortsatt fokus på Jesus i läroplanen

Utbildningsministern Jan Björklund presenterade i dag den nya läroplanen för grundskolan. Bland annat ska det finnas tydligare mål från och med årskurs 3. Björklund tycker att den tidigare läroplanen var alldeles för luddig, trots att det var en borgerlig regering som lade fram den.

Borde skolelever lära sig lika mycket om kristendom, buddhism och islam? Diskutera!

Det som skiljer den nya läroplanen från den gamla är att man inför kursplan i varje ämne som alla skolor ska följa. Man kommer att införa så kallade kunskapskrav, det som tidigare kallades för mål, från och med tredje klass i svenska, svenska som andraspråk, matematik samt i natur- och samhällsorienterade ämnen. 

– Vi behöver mål och kunskapskrav tidigare i skolan så att man i tid upptäcker elever som har det svårt. Därför har vi valt kunskapskrav from årskurs 3. Det blir därför väldigt naturligt att vi då har en kontrollstation i 6:an också om man har en i 9:an, sade Jan Björklund på presskonferensen på Rosenbad.

Skolverket fastställer vad som ska ingå i de här målen. I 9:an kommer det att finnas kunskapskrav enligt de nya betygen A till F där F är underkänt. Det finns en stor förändring i läroplanen enligt Jan Björklund och det är i ämnet religionskunskap där det ska vara fokus på kristendom och inte på de fem världsreligioner som Skolverket föreslagit.

– Man ska ägna mer tid åt kristendomen i religionskunskapen, precis som det varit förut. I kristendomen så kan man till exempel se de centrala berättelserna i bibeln runt julen, om varför vi firar jul och påsk. Det ska man fördjupa sig mer på lågstadiet med eleverna, sade Jan Björklund.

Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor Mikael Damberg tycker också att det fanns brister i den gamla läroplanen. När det gäller religionskunskapen har de samma uppfattning som regeringen

– Det har väl varit den största stormen i en tekopp den senaste veckan. Man trodde att regeringen skulle föreslå radikala förändringar. Sedan visar det sig att dagens skrivningar i läroplanen ska vara kvar och det är väl rimligt att kristendomen beskrivs som en religion som har haft stor betydelse för Sverige.

Paloma Vangpreecha

Reporter Paloma Vangpreecha Foto: Stina Gullander / Sveriges Radio

paloma.vangpreecha@sverigesradio.se
#link=315825#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista