Kina. med sin berömda mur, ville inte släppa in Norges fiskeriminister. Foto: Lars Pehrsson / SvD / Scanpix
UTRIKES

Kina ställde in norskt ministermöte

Kina har ställt in ministerbesök från Norge, efter att Nobels fredspris i år gick till den kinesiska fängslade regimkritikern Liu Xiaobo. 
– Det är inte att undra på. För nu har man fått uppmärksamhet för brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina i och med Liu Xiaobos fredspris, säger forskaren Johan Lagerkvist på Utrikespolitiska institutet. 
Norrmännen tycker att reaktionen är överdriven.  

I dag landade Norges fiskerimister i Kina för ett möte med Kinas fiskeriminister i veckan - men hon fick snart veta att mötet har ställts in.

Det förvånar inte Johan Lagerkvist som forskar om Kinas utrikespolitik på Utrikespolitiska institutet.
– Det är inte att undra på, för man har fått uppmärksamhet för brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina i och med Liu Xiaobos fredspris, säger han. 

Att Kina ställer in mötet, där Norges och Kinas fiskeriministrar skulle träffats och bland annat pratat om handeln mellan länderna, kallar Johan Lagerkvist för en diplomatisk markering. Enligt honom vill Kina visa att de är missnöjda.

Men norska utrikesdepartementet säger att reaktionen från Kina är överdriven och de har inte fått någon ordentlig förklaring, enligt Ragnhild Imerslund på norska utrikesdepartementet
– Vi har inte fått någon föklaring till att mötet blev inställt, men eftersom det sätts i samband med Nobelpriset så menar vi att det är en onödig reaktion

I norska medier har det kallats att Kina vill visa musklerna, och experter menar att de i längden inte har råd med en långvarig konflikt med Norge eftersom Norge är en stor exportör av fisk till Kina.

Även Johan Lagerkvist på Utrikespolitiska institutet tror att Kina skulle kunna hålla ut länge. 
– Jag tror inte det ligger i Kinas intresse att hålla på att tjura, det ser ju löjligt ut. Så det kommer nog inte hålla på så länge, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".