Samuel Engblom, jurist på facket TCO, har doktorerat i ämnet falska företagare.

Fler blir falska företagare

Fler och fler jobbar som så kallade falska egenföretagare.

Det är personer som jobbar hos en enda arbetsgivare och under samma förhållanden som anställd personal – men som tvingas starta eget och jobba som konsulter för att över huvud taget få jobb.

Linn Ohlsson har jobbat som falsk företagare på Sveriges Radio i ett års tid.

– Jag är som en anställd och har minst lika mycket ansvar och uppgifter. Framför allt har jag lika många skyldigheter som en anställd, men jag har inga rättigheter

Mediebranschen har en lång tradition av frilansande, och är en av de branscher där falskt företagande är allra vanligast. Men det är också vanligt i konstnärsyrken, bland säljare och högutbildade tjänstemän.

Det finns mycket som tyder på att de falska enmansföretagen blir fler. Bland annat har både EU och Sveriges regering tagit upp problemet i olika rapporter.

– Falskt företagande registreras ingenstans och är därför svårt att mäta, säger Samuel Engblom.

Han är jurist på fackförbundet TCO och har doktorerat på företeelsen.

– Vad vi kan se är att antalet f-skattsedlar har ökat mycket på kort tid. Många av dem är inte företag som växer och anställer fler, utan enskilda personer som bara säljer sin arbetskraft.

Den som måste starta eget för att få jobb kan lättare bli av med jobbet och tappar dessutom många rättigheter som anställda har. Något som Linn Olsson har fått känna på.

– Idag gick jag till exempel till jobbet med ryggskott. Jag får ju ingen sjukersättning första veckan. Det är en väldig risk man tar som egenföretagare och det var det som var jobbigast med att ta det här steget, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".