Helena Mindedal jobbar på Karriärcentrum vid Göteborgs universitet. Foto: Privat

Chatt: Karriärcoachen Helena Mindedal

Helena Mindedal på Karriärcentrum vid Göteborgs universitet svarade på frågor kring studier och arbetsliv.
moderator:Hej! Nu börjar chatten med Helena Mindedal som arbetar på Karriärcentrum vid Göteborgs universitet! Välkommen med din fråga! /Publikredaktör Ellen
Maria Nilsson:Hej! Jag är en tjej i Munka Ljungby som tycker det är långt att pendla till Lund. Hur ska jag göra? Kan jag tura, bo i Helsingör och plugga på Campus i Helsingborg? vad är bäst för mig? JMin stora dröm har ju alltid varit att bli flygvärdinna på SAS. Tycker du att jag ska satsa på det och hoppa av mina studier till Läkare? Jag har en termin kvar och spets på alla tentor. Är mycket vilsen just nu och är i stort behov av coachning! Vänliga hälsningar Maria B Nilsson
Helena Mindedal:Hej Maria! Det är en viktig fråga att fundera över var man ska bo då det givetvis kostar olika beroende på hur långt man behöver pendla och vilka kostnader det medför. Om din dröm är att jobba som flygvärdinna kontakta det flygbolag du är intresserad av att jobba för. Min rekommendation till dig angående dina studier är att fullfölja dem då det verkar ha gått utmärkt för dig hittills och du är precis i slutskedet av utbildningen. Du har ändå möjlighet att byta bana senare. Om du är i behov av coachning kan du kontakta Karriärcentrum vid Lunds universitet. Du kan ringa via deras växel.
Modesty:Vad i Borgs budget ger mig, som överårig student, mer pengar över till livets glädjeämnen och den lyxkonsumtion jag vant mig vid?
Helena Mindedal:Hej Modesty! Det är en återhållsam budget. Lånedelen i studiemedlet höjs med 500 kronor nästa år, vilket kanske inte ger så stora utrymmen för extravaganser i sig men kan vara ett välkommet tillskott. Studentekonomin är oftast ganska stram. Förhoppningsvis får du efter avklarad utbildning en bättre ekonomi.
Soffan:Hej Jag ska börja plugga på högskola snart, men jag är osäker på vad jag ska plugga. Eftersom arbetslösheten är så hög, så känns det som att jag borde välja något yrke där det finns många lediga jobb. Vad är det brist på? Och så undrar jag om jag tänker rätt om jag väljer jobb efter tillgång eller om jag ska gå efter vad mitt hjärta säger. Vad tycker du?
Helena Mindedal: Hej Soffan! Min rekommendation är att du väljer en utbildning där du har intresse och något du tycker det är roligt att plugga. Yrkesprognoser kan du hitta på till exempel www.saco.se och www.tco.se. Vill du läsa mer om olika yrken kan du också gå in på Arbetsförmedlingens yrkesbank, www.ams.se. Kontakta gärna en studievägledare på ditt närmaste universitet eller högskola för att få guidning i utbildningsdjungeln.
Olskroken:Är det bra läge att läsa personalvetarprogrammet nu? Vilka jobb kan man få på den utbildningen?
Helena Mindedal:Hej! Min rekommendation är att du läser det du är intresserad av och brinner för. Just nu finns det ett litet överskott av personalvetare. Prognoser är dock osäkra och förändras ständigt. Det är en väldigt bred samhällsvetenskaplig utbildning, du kan jobba som till exempel personaladministratör, hr-strateg, personalman, rekryterare, på bemanningsföretag etc.
moderator:Halva tiden för chatten har gått, lite mer än 15 minuter kvar till att ställa frågor till Helena om jobb och studier! /Ellen
Kurden:Hej, jag jobbar med media och det är en tuff bransch. Hur ska jag göra för att sticka ut och synas? Jag vill ogärna ta mig igenom alla hundratals branschmingel events och dra på mig alkoholskador. MVH
Helena Mindedal:Mediabranschen är stor och jag gissar att du har specifika kunskaper och intresse inom ett visst fält. Är det i ansökningshandlingarna du vill sticka ut? Dina ansökningshandlingar ska visa vem du är och vad du kan. Du kan vända dig till ett fackförbund eller ett karriärcentrum, på ett närliggande universitet eller högskola, för att få mer vägledning i dessa frågor. Kanske kan du kontakta personerna som vistas på branschmingel på annat sätt?
Mattias:Hej Helena! Jag undrar hur man på bästa sätt kontaktar en arbetsgivare för att på så vis öka sin chanser till att få jobb! Ska man ringa/maila först eller direkt åka upp till dem och visa upp sig? Om man gör det sistnämnda bör man också ha ett CV till hands att ge arbetsgivaren? Tacksam för svar!
Helena Mindedal:Hej! Det första du ska göra är att ha dina ansökningshandlingar (cv+ brev) redo - och gärna granskade. Vid en utlysning av en tjänst kan du kontakta arbetsgivaren för att ställa relevanta frågor utifrån annonsen och tjänsten. Då det inte finns någon utannonserad tjänst kan du skicka en spontanansökan till arbetsgivaren. Mitt tips är att du skriver ett brev eller ett mail och avslutar brevet/mailet med att du ska höra av dig inom en vecka. Vill du lägga tid på att besöka arbetsgivare kan du givetvis göra det, men det är inte säkert att rätt person kan ta emot dig.
moderator:Mindre än fem minuter kvar av chatten! /Ellen
P3 Nyheter, Ellen:Du jobbar mycket med att hjälpa studenter med sitt cv. Vad är viktigast att tänka på när man skriver ett?
Helena Mindedal:Ett CV ska beskriva vad du har gjort fram tills nu. Ansökningsbrevet har ett större fokus på nuläge och framtid. Det är viktigt att tänka på att beskriva innehållet i din utbildning och arbetslivserfarenhet i ditt CV. Vad gjorde du? Vad lärde du dig? Vad tar du med dig till din framtida arbetsgivare? Det ska vara lättöverskådligt och lättläst - det vill säga luftigt och med tydliga rubriker. CV:t bör inte vara mer än två-tre sidor, ansökningsbrevet en sida. Skriv i omvänd kronologisk ordning under varje rubrik, alltså det senaste först. Fler tips finns på www.karriarcentrum.gu.se.
P3 Nyheter, Ellen:Nu höjs lånedelen i studiemedlet med 500 kronor i månaden, enligt budgetpropositionen som kom i går. Tror du studenter som tidigare jobbat för att kunna dryga ut studiemedlet slutar jobba nu? Och vad ska man tänka på om man jobbar samtidigt som man pluggar? Vilka är för- och nackdelarna?
Helena Mindedal:Dessvärre tror jag inte att 500 kronor gör att studenten kan sluta med sitt extraarbete under studierna. Tänk på att hitta balans mellan jobb och studier. Dessvärre tror jag inte att 500 kronor gör att studenten kan sluta med sitt extraarbete under studierna. Tänk på att hitta balans mellan jobb och studier. Det är samtidigt viktigt att ha kontakt med arbetsgivare och de erfarenheterna man får av ett extraarbete tar man ju med sig. All erfarenhet är bra erfarenhet och syns i ett cv. Samtidigt får inte arbetet ta överhanden. Jobbet får inte ske på bekostnad av studierna.
moderator:Nu är chatten med Helena Mindedal vid Göteborgs universitet slut. Vi tackar Helena och alla ni som ställt frågor. Lycka till med jobb och studier! /Ellen, P3 Nyheter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".