Krigsbrottsrättegången har startat

I Stockholms tingsrätt startade idag rättegången mot en man som ska ha kränkt och torterat fångar i ett fångläger i Bosnien Hercegovina för 18 år sedan, åtalet gäller folkrättsbrott.

Så här sa åklagare Marie Lind Thomsen idag om varför brottet ses som grovt:

– Folkrättsbrottet är grovt med beaktande att han medverkat till att många människor tillfogats allvarligt lidande och skadats svårt och att brottet ingått som en del av ett omfattande angrepp mot en grupp civila, sa en av åklagarna, Marie Lind Thomsen.

Brotten ska den 43-årige mannen ha begått mot civila bosnienserber i ett fångläger i Bosnien Hercegovina under kriget där för snart 20 år sedan.

Där ska han han ha kränkt och torterat fångarna och åklagarna vill att han fälls för människorov och grovt folkrättsbrott. Bengt Hesselberg är advokat och företräder fyra av de före detta fångarna.

– De är märkta för livet, så de mår ju jättedåligt. Det blir ju naturligtvis väldigt traumatiserande för dem att de ska spela upp det här igen, att de ska återskapa minnet från det som hände för nästan 20 år sedan, säger advokat Bengt Hesselberg som företräder fyra av dem som ska ha utsatts för brott.

Själv nekar 43-åringen enligt hans advokat.

– Hans roll är inte torterarens roll. Han är soldat, han har utfört en vaktsyssla och inte nyttjat våld annat än mycket, mycket ringa våld i några fall, som kanske kan vara någon slags ofredande, säger 43-åringens advokat Ola Salomonssen.

Nästan 30 före detta fångar ska vittna mot mannen och rättegången kommer att pågå under flera månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".