På Cnets sajt visas ett videoklipp på piratsajter som filmproducenten Ellen Seidler tycker att Google tjänar pengar på.
PIRATE BAY-MÅLET

"Google tjänar pengar på piratsajterna"

Film- och musikindustrin hoppas att The Pirate Bay ska fällas i hovrätten. Om det blir en fällande dom kan Google och andra sökmotorer komma att användas för att ta bort piratkopierat material från nätet. 
I USA krävde branschkollegerna att Google skulle plocka bort piratlänkar. Men i så fall vill Google ha betalt av antipiraterna, skriver it-sajten .

Är det rätt att stoppa sajter som the Pirate Bay, men inte Google? Diskutera!

– Här är ett exempel på en webbsida med länkar till piratfilmer, som finns på nätet via Google.
För it-sajten Cnet beskriver filmproducenten Ellen Seidler en av många piratsajter som hon anser att Google tjänar pengar på och vill nu att google nu stoppar piratsajterna på nätet.
– Google tjänar pengar på deras piratlänkar, jag vill att de ska ta bort och avsluta samarbetet med piratsajterna säger Ellen Seidler. 


Förra månaden kontaktade de amerikanska musikbolagen Google för att få stopp på piratsajter skriver Cnet.
Men Google svarar med att man vill ha betalt. De vill ha 5 dollar, per tusen länkar som ska tas bort. En källa inom musikindustrin säger till Cnet att det skulle kunna handla om flera miljoner dollar per år. 

I dag är det sista dagen för The Pirate Bay i hovrätten. En fällande dom kan hjälpa antipiraterna att sätta tryck på andra sajter som de tycker gör samma sak.  
Men Mathias Klang som forskar på upphovsrätt och fildelning på Göteborgs universitet, tror att om The Pirate Bay blir fällda så kommer domen skrivas på ett sätt så att det bara handlar om de inblandade.

– Det kommer att betyda mycket för The Pirate Bay och de som är inblandade där. Men inte så mycket för de som har en liknande affärsmodell. Google kan alltså säga; jaha det var det som hände men det är inget som bekymrar oss för vi gör något helt annat.
Gör de något helt annat?
– Nä det gör dom inte egentligen, säger Mathias Klang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".