Kriget i Afghanistan

Partierna inte överens om Afghanistan

1:15 min

Den senaste tiden har en svensk soldat dödats och två skadats allvarligt i Afghanistan. Idag träffade ÖB Sverker Göransson statsministern och riksdagen för att informera om läget.

– Ska vi möjliggöra utveckling och att biståndsinsatser når fram och ska vi möjliggöra ett afghanskt eget ägarskap - då måste vi tydligare gå på talibaner och kriminella nätverk och inte låta dem härja fritt.

Senare i år ska regeringen komma med ett förslag och sen ska riksdagen bestämma om dom svenska soldaterna ska stanna kvar i Afghanistan längre.

Allianspartierna vill att truppen ska vara kvar och kan även tänka sig att skicka fler soldater. Men de rödgröna kom innan valet överens om att börja dra tillbaka trupperna nästa år och ta hem de sista soldaterna 2013. Det gäller fortfarande säger Urban Ahlin, som är Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman.

– När vi gjorde den här överenskommelsen kände vi till säkerhetssituationen ser ut i Afghanistan och det har inte förändrats, säger han.

Däremot ska de rödgröna vara okej med att skicka flera ambulanshelikoptrar. Sverigedemokraterna väntar på regeringens förslag, innan de tar ställning i frågan.

ÖB Sverker Göransson tror inte det är möjligt att börja ta hem trupperna redan nästa år.

– Inte utifrån det säkerhetsläget vi har, utan att man ändrar uppgiften vi har att lösa. Därför att förbandet redan nu, har fullt upp att lösa den uppgiften och det räcker inte till mer än så.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista