Stim: "Festivalerna måste ta sitt ansvar"

"Det är ett gigantiskt problem"
1:45 min

Just nu planerar festivalerna inför en ny festivalsommar, men ett stort problem för deras ekonomi är Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, som tar betalt av festivalerna för den konsertmusik som framförs under festivalerna.

Läs också:

Festivalarrangörerna tycker att stimavgiften är för hög.

– Ja den är ju alldeles på tok för dyr. De är ju både domare, regering och allting. De bestämmer tarifferna och det finns ingenstans att överklaga! Du kan bara rätta dig efter deras beslut och så finns det ingen konkurrens, förklarar Håkan Karlsson som är arrangör för Emmabodafestivalen.

Festivalerna i Sverige betalar mellan 2,5 procent till 5,5 procent av biljettpengarna som de får in till Stim. Pengarna går till dem som äger rättigheterna till musiken, alltså förlag och upphovsmän och Stim tycker att den kostnaden är fullt rimlig.

– Vi tycker nog att det borde finnas en större förståelse hos festivalarrangörerna, och ser man det på deras totala kostnadsbild så är det tre kronor per hundralapp som betalas till musikskaparna. Fanns inte låtskrivarna så skulle det inte finnas någon musik, säger Stims kommunikationschef Susanne Bolin. 

Flera av de stora festivalerna har gått ihop och försökt få till en sänkning av stimavgiften, men det kommer inte att ske enligt Stim.

– Jag tycker verkligen inte att det är musikskaparna som ska backa på den punkten, säger Susanne Bolin.

Istället vill Stim skapa en förståelse för avgiften hos festivalarrangörerna.

– Alltså festivalerna måste ta sitt ansvar och ta med stimavgiften i sina kalkyler, för den finns där och den ska man inte peta i, förklarar Susanne Bolin.

– Det är ett gigantiskt problem - om du är missnöjd med toalettservicen till exempel, då byter du leverantör, men vad ska man göra med Stim? säger Håkan Karlsson, som är upprörd över att det inte finns något annat än Stim att välja på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".