Fler poliser på stan i Malmö

1:32 min

Fortfarande är ingen gripen för skjutningarna i Malmö. Nu uppmanas Malmöborna att vara försiktiga när de är ute ensamma på kvällar och nätter. Samtidigt satsas det på fler poliser på stan när det är mörkt, säger J-B Cederholm på Länskriminalen i Malmö.

– Vi ska intensifiera bevakningen ute genom att ha mer folk på stan när det är mörkt, säger J-B Cederholm.

Dessutom kommer de tio utredare som hittills jobbat med skjutningarna bli 50 stycken.

– Det innebär att vi snabbare kan utreda snabbare, säger J-B Cederholm.

Det är de två senaste skjutningarna, båda på busshållplatser i Malmö, som gjort att polisen nu uppgraderat brotten till vad de kallar "särskild händelse", vilket innebär att man kan sätta in mer resurser. Sammanlagt är det 15 skjutningar som polisen misstänker kan ha samma gärningsman. Alla har skett när det är mörkt, i de allra flesta fall mot personer med invandrarbakgrund, och i flera fall har samma vapen använts, har analyser av kulorna visat. Och polisen tror att det kommer inträffa fler sådana här skjutningar.

– Det kan mycket väl vara så att det blir fler, säger J-B Cederholm.

Nu återupprepar polisen också kravet på att straffen för vapenbrott skärps. I stället för 6 mån borde det lägre fängelsestraffet vara 1 år och domstolarna borde oftare döma ut hårda straff, säger J-B Cederholm. Och en skärpning skulle kunna bli aktuell, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Vi arbetar med förslag som handlar om vapenlagstiftningen, så det tar vi ju in i det sammanhanget. Men vad gäller den akuta situationen så är det ordentliga polisinsatser som gäller för att få stopp på skjutningarna, säger Beatrice Ask.

Ali blev skjuten på midsommardagen i juni i år, på kvällen när han tränade på ett gym som är öppet dygnet runt. Två skott kom från gatan, gick igenom en ruta och träffade Ali i ryggen och armen. Nu ställer han sig ständigt frågan vem, och varför?

– Jag tänkte att jag skulle dö. Jag tänkte på min familj, att jag kommer inte se dem igen.

Hur känns det för dig att gärningsmannen fortfarande är fri?

– Det känns som att jag är i fängelse. Jag är inte på fri fot, jag är i fängelse, säger Ali.

Elin Joleby & Martin Jönsson

elin.joleby@sr.se, martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista