DO förlorade mål om romska barn

1:46 min

I dag kom den första domen i Sverige om etnisk diskriminering och trakasserier mot barn i skolmiljö.

Ett mål som Diskrimineringsmannen, DO, drivit mot Vetlanda kommun i Småland. Men det var kommunen som fick rätt.

Det handlar om två romska barn som är syskon och som ska ha blivit särbehandlade av kommunen på olika sätt. Bland annat ska de ha blivit misshandlade och trakasserade av deras skolkamrater under två års tid.

Klasskamraterna ska också ha ropat rasistiska ord år dem flera gånger på skolgården. Och DO menar bland annat att kommunen inte agerat tillräckligt för att motverka trakasserierna. Något som Tingsrätten alltså inte höll med om.

Vad tänkte du när du insåg att Vetlanda kommun fått rätt?

– Det är klart att det känns skönt att allt arbete vi lagt ner för att barnen situationen för barnen ska bli så bra som det någonsin går, att få det bekräftat av tingsrätten känns som en lättnad, säger Hans Svensson som är skolchef i Vetlanda kommun.

Men så känns det inte för Ralf Novák Rosengren som är styvpappa till de två barnen det handlar om. Han tänker överklaga domen.

– Jag ger inte upp här och nu. Det handlar om barnen och DO har gjort rätt från första början, de har lyssnat på barnens berättelse, medan tingsrätten lyssnade på lärarnas berättelse och utgick från det.

Du kopplar ihop det med barnens etnicitet det som hänt?

– Nu är våra barn romer. Om ni själv har ett barn som kommer hem med spräckt huvud, blodet rinner i hela ansiktet, ni står själv och lyssnar när barn skriker "jävla zigenare, jävla tattare", är det inte diskriminering då?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista